Wat u van en over kunstgras moet weten

 

WAT U VAN EN OVER KUNSTGRAS MOET WETEN!

Meteen hier eerst de vooroordelen over kunstgras rechtzetten!

Microplastics: de oorzaak is niet het kunstgras zelf, doch het rubbergranulaat dat enkel op kunstgrassportvelden wordt aangebracht. Er zijn inmiddels kunstgrassen voor sportvelden waarin helemaal geen rubbergranulaat wordt gestrooid!

Kunstgras is glibberig. Onjuist!: een kunstgrasveld van hoge kwaliteit en een intelligente manier van leggen bieden overal precies dezelfde grip als natuurlijk gras.

Bij een val ontstaan brand- of soortgelijke verwondingen. Onjuist!: tegenwoordig echter, worden in kwaliteitskunstgras enkel huidvriendelijk garens van eersteklas kwaliteit voor de grashalmen gebruikt en niet met rubbergranulaat doch met kwartszand ingeveegd als vulling.

Kunstgras dicht de grond af. Onjuist!: Kunstgras is volledig water- en luchtdoorlatend en het bevordert zelfs de vorming van micro-organismen in de bodem.

Kunstgras is schadelijk voor het milieu. Onjuist!: Kunstgras heeft een goed milieu-record, want het gaat zeer lang mee, is volledig recyclebaar en vereist geen (drink-)water, geen kunstmest waarin altijd gifstoffen, door mazen in de wet, in vermengd zitten (kijk maar op verpakking) , geen benzine, geen elektriciteit, geen pesticiden, geen robotmaaier met een lithiumbatterij en bespaart CO2.

Kunstgras is duurder dan graszoden. Onjuist!:

We hebben alle kosten met een aantal klanten geanalyseerd en hebben de vervanging van een nieuwe graszoden, om de 4-5 jaar of na een droog seizoen, niet eens meegerekend.

SAMENVATTING

Natuurgras is slechts in de aankoop/-legfase goedkoper.

 

Natuurgras is slechts in de aankoop/-legfase goedkoper.

Door de kosten over een periode van 10 jaren eens naast elkaar te houden, ook die van kleinere vlaktes, wordt het pas duidelijk  hoeveel graszoden in werkelijkheid kosten en waarvoor er ook nog eens geen groeigarantie naar een  volwaardig grasveld bestaat en vaak na 4-5 jaren de graszoden, ondanks intensieve verzorging, weer moeten worden vervangen. Kunstgras is uw investering dat ten opzichte van natuurgras, tussen het 4-5 jaar gelijke kosten kent doch elk jaar daarna steeds maar meer goedkoper wordt.

KUNSTGRASFEITEN
Kunstgras van hoge kwaliteit is gemaakt van garens (grashalmen) van polypropyleen (PP) en polyetheen (PE) of polyamide zodat het een zeer hoge UV-bestendigheid en kleurechtheid heeft en het gecertificeerd is op het ONTBREKEN van zware metalen, zink, lood, weekmakers of andere giftige stoffen in het kunstgras. (10 jaar garantie op UV-invloeden en 35 jaar plus levensduur).

Welk kunstgras is goed en welke niet
De backing van kwaliteitsgras is gemaakt van latex. FiberGrass gebruikt hiervoor enkel latex; Dit is milieuvriendelijk in de productie – evenals in de toepassing. Doorslaggevend is ook het dragermateriaal waar de garens (grashalmen) worden ingebracht.
In plaats van latex-backing, zijn er echter ook kunstgrassen met PU-backing op de markt. PU is een chemisch product dat tijdens de productie al veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

PU is een chloorplastic zoals PVC !!
Tijdens verbranding komen isocyanaten, blauwzuur en dioxines vrij! Op stortplaatsen valt het uiteen in schadelijke stoffen. Kunstgras met PU is gevoeliger voor temperatuurschommelingen.
Uit ervaringsrapporten is ook gebleken dat kunstgras met PU-coating en kunstgraslijm elkaar slecht verdragen. Ervaring leert dat de PU-coating oplost door lijm; dat betekent dat na een enige tijd de naden zelf loskomen en de grashalmen op of bij die naden ook loskomen.   Klachten hierover zijn dan ook onvermijdelijk!
Kunstgras met latex-backing en PP- en PE garens zijn daarentegen wél stabiel en duurzaam en valt niet uiteen. PP en PE kunnen ook heel goed worden gerecycled.
Kunstgras kan veilig worden verwerkt, geruimd en gerecycled. Enkele Europese fabrikanten werken intensief aan systemen voor hergebruik. (Oud kunstgras wordt opnieuw kunstgras).
In Oost-Aziatische landen wordt nog steeds veel PVC in de grasmatten gebruikt, dit materiaal bevat weekmakers en gaat daarom niet lang mee. De UV-stabiliteit wordt dan ook niet gegeven.
Betekent: een koude winter, een hete zomer – PVC vervalt / verkleurd en u bent ontevreden.

dtex (decitex)
Hoe hoger de dtex, hoe beter het product. dtex is de naam voor garentelling de lengte tot de massa. Dus het gewicht van de vezel in gram per lengte in km (g / 10.000 m)

GA NAAR EEN OP DEZE WEBSITE GENOEMDE VAKHANDEL OF HOVENIER! (VERKOOPPUNTEN)

Vakkundig persoonlijk kunstgrasadvies is, in uw belang, essentieel!

– Hoe moet het gazon worden gebruikt?
– Wat is de “zichtrichting”?
– In welke omgeving moet het gazon worden geïnstalleerd?
– Spelende kinderen of honden?
– Moet er speeltoestellen worden geïntegreerd?
– Heeft een korte- of lange halmen de voorkeur?
– Goede kunstgrasverzorging, veel gras met weinig werk?
– Welke “onderbouw” heeft de voorkeur of is vereist?

Veel vragen die vaak alleen ter plaatse of in een showtuin kunnen worden beantwoord!

NADELEN VAN KUNSTGRAS ZIJN:

1.Afhankelijk van de situatie, heeft u vanaf een oppervlakte van 20m2 toch vaak vaklieden voor de installatie nodig.
2. Op zonnige dagen in de zomer wordt het kunstgras warmer dan natuurlijk gras

Tip: Even kort uit de hand het kunstgras met water sproeien en het blijft de rest van de dag koeler.

VOORDELEN KUNSTGRAS IN PRIVÉ EN PUBLIEKE RUIMTES

 1. geen gras maaien
 2.  geen verticuteren
 3.  geen bemesting, nazaaien of onkruidverdelger meer nodig
 4.  geen (drink-)waterverbruik
 5.  geen benzine-/elektriciteitsverbruik (geen fijn- en/of stikstof)
 6.  geen allergie veroorzakende graspollen en maaipartikeltjes
 7.  geen problemen bij droogte
 8.  geen molshopen meer in het gazon
 9.  geen grasschade door ontlasting en urine van huisdieren
 10.  geen gegraaf door huisdieren meer
 11.  geen jaarlijkse vervanging van (bacteriologisch) vervuild zand of houtkaf op speelplaatsen.
 12.  gecertificeerde valbescherming rondom speeltoestellen (tot 3 m valhoogte) eenvoudig en duurzaam te integreren.
 13.  enkel een harde bezem of veegmachine voor onderhoud nodig.
 14.  Altijd een mooi en vol gazon

Voordelen kunstgras in combinatie met zwembaden en whirlpools:

 1. Rondom droog oppervlak door optimale drainagecapaciteit.
 2.  In plaats van harde en gladde tegels of planken, een zachte natuurgras-achtige antislip ondergrond. (Kan direct aan het zwembad of zelfs onder een verplaatsbaar zwembad worden gebouwd.)
 3.  Geen kale, zwarte en modderige omgeving meer.
 4.  Geen chloorvlekken meer in het gazon.
 5.  Geen gemaaide grassprieten meer in het filtersysteem.
 6.  Geen zand en grasresten meer op de bekkenbodem.
 7.  Geen vuile voeten en handdoeken meer
 8.  Altijd een mooi en vol gazon

Voordelen kunstgras op dakterrassen en balkons

 1. Altijd een vriendelijk, mooi en vol gazon op het dakoppervlak of de betonnen vloer
 2.  Extra leefruimte door de ontstane toegankelijkheid van het dak
 3.  Licht in gewicht ( geen extra verzwaarde dakconstructie nodig)
 4.  Goedkope installatie
 5.  Geen ingewikkelde onderhoudsinspanningen en kosten.
 6.  Comfortabele lig- en loopruimte

De kunstgrasmodellen zien er uit en voelen aan als natuurlijk gras, blijven kleurecht, hebben 10 jaar garantie op UV-invloeden, hebben een levensduur van 35 jaar plus en zijn gecertificeerd op alle relevante niveaus. Altijd een groen gazon, tegen lagere kosten, meer vrije tijd en onder alle weersomstandigheden te gebruiken zonder vuil te worden. Ook aangenaam in de herfst, winter en lente.

 

Opbouw/Installatie van kunstgras

Geeft weer de opbouw van kunstgras met valdemping en onderbouw.

Variant 1: afhankelijk van de hoogte van het kunstgras wordt de bestaande grasmat tot op ca. 5 cm diepte verwijderd en wordt op de glad getrokken aarde shockpads gelegd. Het kunstgras wordt dan hier bovenop geïnstalleerd.
Variant 2.: De grasmat wordt tot een diepte van ca. 15-20cm. uitgegraven. Een mineraalmengsel wordt vervolgens ingevuld – 02 tot 0,8cm. korrelgrootte, verdicht en vlak gemaakt. Hierop wordt geodoek gespannen waar bovenop dan het kunstgras wordt geïnstalleerd.
In beide varianten worden vervolgens de grasmatten aan de randen met haringen aan de grond vastgemaakt, de naden gelijmd en kwartszand ingeveegd.
Wilt u dat een van onze vakmensen bij u vrijblijvend op locatie komt?

Vul even in onderstaande vakjes uw contactgegevens in, dan nemen wij contact met u op om een persoonlijke afspraak  te maken.


* is verplicht


nl_NLNederlands
de_DEDeutsch nl_NLNederlands